Zelf pasta maken

Zelf pasta maken is leuk en helemaal niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is een beetje tijd en creativiteit. Het eindresultaat is een lekkere verse pasta waar je echt wel een beetje trots op mag zijn. Daarnaast is dit dé manier om lekkere smaakjes of zelfs kleurtjes in je pasta te krijgen! De opties zijn eindeloos.

Het basisrecept dat ik aanhoud is als volgt:

  • 100 gr bloem ’00’ per persoon
  • 1 ei per persoon
  • 1 eidooier voor minder dan 4 personen en 2 eidooiers voor meer dan 4 personen
  • Een scheutje lekkere olijfolie
  • Een snufje zout

Vorm van de bloem een bergje op een glad (koud) oppervlak en maak een kuil in het midden. Doe in de kuil de eieren, het zout en de olijfolie. Nu is het tijd voor de spierballen: mix de eieren en pak daarbij steeds een beetje bloem erbij uit de rand van het kuiltje. Kneed, als alle bloem erbij zit, minimaal 5 minuten om een mooi elastisch deeg te krijgen. Dit deeg veert terug als je er zacht met je vingertop in duwt.

Dit is het moment om eventueel smaak- of kleurstoffen toe te voegen aan je deeg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fijngehakte kruiden of bietensap voor een roze/rode kleur. Houd er wel rekening mee dat sappen het deeg natter maken en je dan eventueel meer bloem moet toevoegen. Ook is het handig om kruiden zo klein mogelijk te hakken, zeker als je het deeg met een pastamachine uitrolt, om te voorkomen dat het kruid dikker is dan het deeg en gaat uitsteken.

Wikkel de deegbal in folie en laat minimaal een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg dan uit met een pastamachine of deegroller tot de gewenste dikte en vouw eventueel in de gewenste vorm. Gebruik genoeg bloem om te zorgen dat het deeg niet aan je oppervlak plakt en zorg dat het koud genoeg blijft. Zo heb ik dit ooit bij mijn vriendje gemaakt op het aanrecht terwijl de vaatwasser eronder bezig was en langzaam het aanrecht begon te verwarmen. Alles plakte vast en het was een puinzooi van plakkerig deeg, vulling en bloem…

Deze verse pasta hoeft (afhankelijk van de dikte) maar 2-3 minuten te koken in gezouten water en komt over het algemeen bovendrijven als die klaar is. Ook hier moet je gewoon even tussendoor proberen en kijken wat voor jouw pasta werkt.

 

 

Volg en like mij hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *