Winterse stamppot met bospaddenstoelenjus en varkenshaas

Paddestoelen… Paddenstoelen… Volgens het groene boekje is het paddenstoelen alleen goed, het witte boekje keurt allebei goed en mijn laptop corrigeert mijn paddeNstoelen naar paddestoelen… Hoe dan ook, deze winterse stamppot met bospadden(n)stoelenjus is een heerlijk warm gerecht met veel winterse smaken, die door de toevoeging van pastinaak en knolselderij een stukje lichter in calorieën is. Dit wordt gelukkig ruimschoots goedgemaakt door de jus van roomboter. 🙂

Ik ben gek op de smaak van bospadde(n)stoelenbouillon en gebruik het dan ook vaak in gerechten. In dit geval heb ik een blokje van de bouillon al in het kookvocht van de groenten gedaan. Hierdoor krijgen je groenten alvast een lekkere smaak mee en heb je meteen bouillon om de jus mee te maken. Bekijk het recept hieronder!

Ingrediënten voor 4 personen

 • 600 gr stamppotaardappelen
 • 1 knolselderij
 • 2 pastinaken
 • 500 gr varkenshaas
 • 400 gr kleine champignons
 • 1 blokje bospadde(n)stoelenbouillon
 • Klein bosje tijm
 • 2 geplette knoflooktenen
 • 150 gr roomboter

Bereiding

 • Schil en snijd de pastinaak en knolselderij in grove stukken en kook met de aardappelen en een blokje bospaddestoelenbouillon in 15-20 minuten gaar.
 • Dep de varkenshaasjes droog met keukenpapier en kruid ze met peper en zout. Bak op een hoog vuur aan in de helft van de boter tot ze een goede korst hebben en dicht zijn geschroeid, ze zijn nu nog niet gaar. Haal dan uit de pan en wikkel in folie.
 • Voeg de rest van de boter toe aan de pan, snijd de champignons in kwarten en bak in de boter met de tijm en de knoflook. De knoflook en tijm geven smaak aan de jus maar worden verwijderd voor het opdienen.
 • Voeg een paar eetlepels van het groentenat toe aan de pan om de jus te maken. Laat kort inkoken en leg dan de varkenshaasjes terug om te garen.
 • Giet de groenten af, stamp grof met een stamper en serveer met een kuiltje van de bospaddestoelenjus. Snijd de varkenshaas in dikke plakken en leg op de stamppot. Eet smakelijk!
Volg en like mij hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *