Coq au vin in een breadbowl

Dit gerecht schreeuwt comfortfood. Dat is echt mijn ultieme eten: warm, gelukzalig, vullend, makkelijk te eten voedsel dat je gewoon een lekker gevoel vanbinnen geeft en natuurlijk heerlijk smaakt! Als je zo’n heerlijke stoofpot als coq-au-vin dan ook nog in een breadbowl stopt, dan kan je mij echt wegdragen…

Coq au vin is origineel een gerecht dat gemaakt wordt met haantjes in een gebonden saus van rode wijn. Omdat ik eigenwijs ben, heb ik het om mijn eigen manier gemaakt. Voor het gemak gebruik ik hier kipdijfilets en een witte wijn die ik zelf lekker vind en in huis heb op dat moment. Kipdijfilets zijn perfect om in een stoofpotje te gebruiken. Omdat ze iets vetter zijn dan gewone kipfilets, blijven ze lekker mals en vallen ze uiteindelijk lekker uit elkaar. Eigenlijk zitten in de originele coq au vin ook alleen champignons, maar omdat mijn vriend daar een hekel aan heeft (je kunt niet alles hebben…), heb ik die in dit recept achterwege gelaten. De groenten die ik, in plaats van champignons, in dit gerecht heb gebruikt, zijn van het Mediterrane basis-trio die in het Italiaans een sofritto en in het Frans een mirepoix genoemd wordt. Wortel, ui en selderij zijn de basis van elk mediterraan recept en in dit geval heb ik ze (in tegenstelling tot de mirepoix en sofritto) erg groot gelaten, zodat het niet een zachte moes zou worden na het stoven.

Ik heb echt heerlijk van dit gerecht gesmuld! Lees gauw verder voor het recept:

Ingrediënten voor 2 personen

 • 300 gr kipdijfilet
 • ½ winterpeen
 • 4-5 stengels bleekselderij
 • 2 grote witte uien
 • 200 ml witte wijn
 • 500 ml kippenbouillon
 • 2 el olijfolie
 • 1 el bloem
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 takjes rozemarijn
 • Klein bosje tijm
 • 2 tenen knoflook
 • 2 grote ronde broden

Bereiding

 • Schil en snijd de wortel en uien in grove stukken. Schil met een dunschiller de draden van de selderij en snijd in stukken van 2 centimeter. Hak de knoflook fijn en bind de kruiden bij elkaar met een touwtje.
 • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem, dep de kipdijfilets droog en bak kort op hoog vuur aan tot ze een mooi goudbruin korstje hebben. Kruid met peper en zout. Haal de kipfilets dan uit de pan en voeg de groenten en knoflook toe. Bak 5 minuten op middelhoog vuur en voeg dan de bloem toe, laat een minuutje mee bakken. De bloem zorgt ervoor dat de saus zich gaat binden als je de vloeistof (wijn en bouillon) toevoegt.
 • Voeg de kipdijfilets weer toe met de witte wijn en bouillon en breng aan de kook. Laat het geheel 2 uur sudderen met een deksel op de pan. Verwijder dan de kruiden. Hoe langer je het laat sudderen, hoe meer de kip uit elkaar valt en hoe beter de smaken tot hun recht komen. Dus als je een middagje vrij hebt, begin dan vroeg en laat de pan lekker lang op het vuur staan.
 • Snijd de bovenkant van de broden en haal de binnenkant eruit. Vul de broden met de coq au vin en bak in een voorverwarmde oven 10 minuten op 200 ‘C.

Gooi de binnenkant van de broden niet weg! Gebruik dit om lekker in de saus te soppen bij het eten. Garneer de breadbowls eventueel met wat verse kruiden als ze uit de oven komen. Eet smakelijk!

Volg en like mij hier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *